Buurtpreventie App

De Buurtpreventie App voor veiligheid en inbraakpreventie is een initiatief wat uitgevoerd wordt onder de paraplu van Buurtpreventie Breda in samenwerking met Buurtvereniging Sporpark II.

Zit je nog niet in de App groep? Stuur een Whatsapp naar de beheerder voor de wijk Sportpark II: Koen uit de Zeisstraat (+31 6 20350770) met naam en eventueel je adres en we voegen je toe!

Lees a.j.b. onderstaande werkwijze en gedragsregels door. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, dat geven we toe, maar door duidelijke kaders neer te zetten houden we het karakter van de buurt App duidelijk voor iedereen.

De politie noemt Buurtpreventie App groepen de extra ogen en oren in de wijk. Wanneer bewoners iets verdachts zien, bellen ze eerst 112. Dus niet alleen bij noodgevallen, maar bij iedere verdachte situatie waarbij de kans bestaat dat je iemand op heterdaad kunt betrappen!

Werkwijze BuurtApp Sportpark II:

1. Gebruik bij verdachte situaties de SAAR volgorde:

   S = Signaleer

   A = Alarmeer 112

   A = Stuur een bericht in de app om je waarneming bekend te maken aan anderen.

   R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.

2. Het is de bedoeling dat de plannen van de verdachte persoon of personen worden verstoord (“zaak stuk maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

3. Laat door middel van een (Whats)App bericht aan de anderen weten dat 112 al gebeld is. Hiermee voorkomt u een regen van 112 meldingen.

4. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels en wetten. Houd bijvoorbeeld geen mobiele telefoon in uw handen tijdens het besturen van een voertuig.

5. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk of van meerwaarde is.

6. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

7. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.

8. Deelnemers zijn woonachtig in de betreffende wijk.

9. De politie komt alleen in actie wanneer een melding via 112 gedaan wordt

Gedragsregels BuurtApp Sportpark II:

1. Reageer niet onnodig op meldingen, ook niet uit beleefdheid. Hiermee wordt het aantal berichten in de groep beperkt en blijft de attentiewaarde gewaarborgd.

2. Gebruik de BuurtApp groep alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact / privéberichten. Het is van belang dat men bij een bericht in de app-groep direct paraat staat. 

3. Reageer niet op “foutjes” / “vergissingen” (b.v. een bericht per ongeluk geplaatst) om zo onnodige escalaties / kettingreacties te voorkomen. Indien je je stoort aan het gedrag van een individu benader dan één van de beheerders in een privé-bericht. Zodat er samen naar een oplossing gezocht kan worden.

4. De BuurtApp-groep is een burgerinitiatief. Besef dat het initiatief van vrijwilligers komt, niet van professionals.

Opening Buurtpreventiegebied Sportpark II (2013)