Over Sportpark II

Sportpark 2 is het oostelijke deel van de wijk Sportpark in Zuid-Oost Breda.  De scheiding tussen de twee wijkdelen, Sportpark 1 en 2, wordt gevormd door de Eggestraat en De la Reyweg.  Terwijl in het andere deel van de wijk, Sportpark 1, vrijwel alle straatnamen verwijzen naar sport of sportverenigingen heeft slechts één straatnaam in Sportpark 2 iets te maken met sport: de Achillesstraat. Andere straatnamen verwijzen naar landbouwwerktuigen zoals de Zeis- en Sikkelstraat of naar de Afrikaanse Boerenoorlog zoals Cronjéstraat  en van Riebeecklaan.  In het midden van Sportpark 2 ligt verder de Poolseweg,  waarlangs, aan het einde van de tweede wereldoorlog, Poolse bevrijders met hun tanks Breda binnenreden.

Over het algemeen staan er in de wijk rijtjeshuizen, maar er zijn ook flats van drie verdiepingen en grote vrijstaande woningen in het nieuwste deel van de buurt, het Wagemakerspark, welke gerealiseerd is op het terrein van een voormalige verffabriek, die vroeger tussen de twee wijkdelen stond.

In Sportpark 1 en 2 wonen in 2010 zo’n 3331 inwoners. Als we de bevolking van Sportpark qua leeftijd verdelen in groepen van 5 jaar dan zien we dat de cijfers in Sportpark te vergelijken zijn met die van Breda. De leeftijdsgroep 20 tot 24 jarigen is ondervertegenwoordigd, terwijl er percentueel meer kinderen onder de 14 jaar wonen dan in de rest van Breda.

De bevolkingssamenstelling van de wijk Sportpark in Breda wat betreft leeftijd is relatief evenwichtig verdeeld. Ongeveer 20% van de bevolking is jonger dan 20 jaar, 25% is tussen de 20 en 40 jaar oud, 30% is tussen de 40 en 60 jaar oud, en ongeveer 25% is 60 jaar of ouder.

Dit betekent dat de wijk Sportpark een mix is van verschillende generaties. Er zijn gezinnen met jonge kinderen, werkende professionals en ouderen die met pensioen zijn. Dit zorgt voor een diverse en levendige gemeenschap in de wijk.

Het is ook vermeldenswaardig dat de vergrijzing in de wijk Sportpark hoger is dan het gemiddelde in Breda. Dit kan betekenen dat er in de toekomst behoefte zal zijn aan meer zorg en diensten voor ouderen in de wijk.

De bevolking van het Sportpark is sinds 2001 met 15% gegroeid, terwijl het aantal woningen groeide met 10%. In heel Breda zijn deze cijfers respectievelijk  7 en 8%.

De meeste mensen in het Sportpark zijn Nederlander: 2949 personen. Dit is 89%. In Breda is dit 78%.

In de totale buurt staan 1398 woningen waarvan de meeste koopwoningen zijn (1173). Een aantal van de koopwoningen zijn onderverhuurd, vaak aan studenten van de nabijgelegen HBO-scholen.

Zo’n 5000 mensen werken op één van de 183 plaatsen in Sportpark waar mensen hun geld kunnen verdienen. Een aantal daarvan zijn voorzieningen waar de buurtbewoners gebruik van kunnen maken: Apotheek, buurt- of wijkcentrum, horecagelegenheden, huisartsen, kinderopvang, onderwijs, tandartsen, en een verzorgingshuis. Overigens ligt het ziekenhuis Amphia Molengracht tegen de wijk aangebouwd.

Het gemiddeld gestandaardiseerd inkomen van huishoudens is met 28.600 euro zo’n 4.600 euro boven het Bredase gemiddelde.

Let op: Hierboven genoemde cijfers gelden voor Sportpark 1 en 2 als geheel.

Door zijn centrale ligging zijn een groot aantal voorzieningen dicht bij Sportpark 2. Zo zijn er 3 basisscholen, 3 scholen voor voortgezet onderwijs en 3 scholen voor hoger beroepsonderwijs binnen een straal van 1 kilometer. Binnen enkele minuten kan men met de auto op de snelweg rijden, zelfs tijdens de spits. Sportpark 2 ligt ook zeer dicht bij de binnenstad, met zijn vele voorzieningen.

Door het realiseren van enkele speelvoorzieningen, met name aan de Achillesstraat, is er voor de kinderen van de buurt nog voldoende ruimte om buiten te spelen. Sporten kunnen zij, evenals hun ouders en buren bij clubs die op een steenworp afstand van de buurt te vinden zijn, zoals hockeyvereniging Push en de voetbalclubs JEKA en Baronie.

Om de sociale cohesie in de wijk te laten blijven bestaan zijn wij er in de buurt met de Buurtvereniging Sportpark II. Een zeer actieve buurtvereniging, de oudste van Breda, die voor zo’n 300 gezinnen, die zich lid mogen noemen, activiteiten organiseert.

In een buurt waar de mensen hard werken en een druk leven “buiten de deur” hebben zorgt de buurtvereniging voor gezellige ontmoeting met de buren.